30 maj 2013

År 1483

närmare bestämt på S:t Thomas afton, trycktes Sveriges första bok. Detta var 30 år efter att Gutenberg hade utvecklat sin tryckmetod. Boken i fråga heter, Dialogus Creaturarum Moralizatus, på svenska Skapelsens sedelärande samtal. Som titeln låter avslöja, så handlar det alltså om moraliska eller religiösa problem, som belyses av dialoger mellan förmänskligade ting eller djur.

Sida ur Johann Snells utgåva av
Dialogus creaturum
Det var den tyska boktryckarmästaren Johan Snell, som kommit till Stockholm för ett annat boktryckaruppdrag, som även tryckte den här boken. Snell ville göra en bok för en bredare publik, vilket han därmed kunde tjäna mer pengar på.

Om man vill vara lite krass, så kan man kalla Snells bok för den allra första piratkopian. Han använde sig nämligen rakt av, av formgivningen i den holländske Gheraert Leeus utgåva. Han kopierade även stav- och korrekturfelen rakt av.

Johan Snell är också ansvarig för att trycka Danmarks första bok. Det gjorde han året innan, alltså 1482. Den boken handlade om Johanniterriddarnas försvar av ön Rhodos mot turkarnas angrepp.

För den som vill läsa mer om boktryckarkonsten i Sverige, så rekommenderar jag källan till det här inlägget: Populär historia nr 6/2013.

Inga kommentarer: