22 maj 2013

Bok efterlyses!

Från redaktionen för den anrika Oxford English Dictionary når oss en efterlysning, som vi skickar vidare till eventuella privatdetektiver i Torslanda med virtuella omgivningar.

Har du sett denna bok?
Det rör sig om Meanderings of Memory, en titel som refereras på ett antal ställen i ordboken, till exempel som det tidigaste belägget för ordet "couchward" (d.v.s. "i riktning mot soffan"). Problemet är bara att boken inte verkar finnas - eller i vart fall inte finnas bevarad i något bibliotek. Det säkraste beviset för dess existens utanför ordbokens sidor är en bokhandelskatalog från 1854, men i övrigt verkar den så gott som spårlöst försvunnen. Allmänheten uppmanas hålla ögonen öppna, och hittills har det kommit några mer eller mindre initierade tips. Är det månne ett erotiskt verk? Kan författaren ha uppvaktat Florence Nightingale? Vill du sätta dina litterära geniknölar i arbete är det bara att sätta igång!

Tror du dig vara något på spåren kan du så klart kommentera här, men ännu hellre meddela dina fynd på OED:s blogg direkt. Och vill du först komma i rätt stämning kan det kanske passa med Simon Winchesters bok Professorn och galningen : en berättelse om mord, vansinne och tillkomsten av Oxford English dictionary.

Inga kommentarer: