13 maj 2013

Den som söker skall finna

Biblioteket ger dig rätt verktyg
för att släcka kunskapstörsten!
bild från Will Lion
Idag blir det ett inlägg om hur du kan bli en bättre informationssökare - och informationshittare!

Det sägs ofta att det aldrig tidigare har varit så lätt att hitta information som nu - med internets sökmotorer är kunskapen bara några knapptryckningar bort. Men vad är det egentligen vi hittar då vi googlar? Vi har tidigare på bloggen skrivit om den så kallade filterbubblan, det vill säga hur företag som Google, Facebook eller Amazon filtrerar den information som presenteras för oss utifrån vårt tidigare internetbeteende. I de flesta fall gäller alltså inte bara devisen "som man frågar får man svar", utan också "som man frågade förra veckan får man svar".

Men hur kan man göra för att spräcka bubblan? Författaren till boken The filter bubble, Eli Pariser, ger 10 tips på sin hemsida, och debattören Joakim Jardenberg sätter också det hela i lite perspektiv och menar att det kanske dels inte är så farligt, och dels att det i vart fall inte kommer att bli värre.

Ett annat fenomen som har med informationssökning att göra, och som vi också skrivit om tidigare, är den dolda webben - databaser och annan information som inte är tillgängliga genom vanliga sökmotorer. Du kanske redan känner till alla de specialdatabaser du kan få tillgång till via Göteborgs bibliotek, men om du inte nöjer dig med dem kan du också klicka dig till Referensbiblioteket.se, en sida som drivs av Informations- och lånecentraler i samverkan. Där kan du hitta massor av databaser och andra informationskällor, sorterade efter ämne på samma sätt som bibliotekens bokhyllor men också med möjlighet till fritextsökning.

Vill du lära dig mer om sökstrategier och informationssökning finns det såklart också böcker att låna.

Lycka till med sökandet!

Inga kommentarer: