20 maj 2013

Ett inlägg om 20 maj kan man väl säga

Idag är det måndag 20 maj och i Göteborg går solen upp kl 04.41 och ner kl 21.37. Namnsdagsbarn är Karolina och Carola, så känner ni någon sådan kan ni överraska dem med ett litet grattis.

Några kända Karolinor och Carolor finns det ju så klart och om dem finns det böcker eller så har de själv författat en eller flera.

Vi börjar med att se ett urval av några Karolinor vi hittar i vår bibliotekskatalog:

Karolina Widerström,
ur Svenskt biografiskt handlexikon (1906).
Karolina Widerström var Sveriges första kvinnliga läkare. Hon var också politiskt aktiv och kämpade för kvinnlig rösträtt. Att ge sexualupplysning till folket låg henne också varmt om hjärtat.

För den som vill lära sig mer om denna fantastiska kvinna så kan man låna och läsa hennes levnadsteckning.

Karolina Ramqvist heter en författare och journalist som ganska nyligen kom ut med boken Alltings början.

Saga minns mycket väl hur själva födelseögonblicket såg ut. Konstigt vore det annars. Varenda gång hon fyller år visar hennes mamma filmen från förlossningen. Det ögonblick där det lilla barn som blir Saga själv krystas ut.

Sagas mamma är konstnär och radikalfeminist. Hon lär Saga att det viktigaste av allt är att bli en stark och självständig kvinna som inte behöver någon man. Kort sagt, en sådan kvinna som Sagas mamma är. Och som dotter till en sådan får man också räkna med att klara sig på egen hand. Saga har längtat efter allt som vuxenlivet innebär. Hon vill ut i staden, erövra dagen och natten.


Så finns det ju naturligtvis de som stavar sitt namn med C, varav en av de mest kända just nu förmodligen är Carolina Gynning

Att den mest kända Carolan i Sverige heter Häggkvist i efternamn har nog inte undgått så många. Det finns så klart en hel del att låna från biblioteken, inte minst musik, som har Carola i huvudrollen. Det finns också en biografi som heter Främling.

 Det hände tydligen en hel del historiska saker på datumet 20 maj. Här kommer några exempel. År 1310 denna dag började någon att tillverka skor som var utformade för att passa höger respektive vänster fot. Söker man på ämnesordet skor i vår katalog, får man 190 träffar. År 1830 publicerades den första tågtidtabellen i en dagstidning (Baltimore American). År 1900 öppnades de andra moderna olympiska spelen i Paris, som sedan varade i fem månader.

Inga kommentarer: