19 juni 2013

Biblioteket, mer än böcker

De flesta tänker väl på böcker då de tänker på bibliotek, men här finns betydligt mer att låna. Ljudböcker, filmer och skivor finns det massor av (klicka för att se de senaste nyheterna inom varje kategori), men i våra samlingar finns också lite mer obskyra - men inte desto mindre användbara - saker.

Är du till exempel nyfiken på det här med läsplattor, men vill inte köpa en utan att ha provat, kan du låna en läsplatta för att bekanta dig med e-böckernas värld. Apropå e-världen så kan du också låna en el-mätare, en apparat du sätter i väggkontakten för att se hur mycket energi som förbrukas. På så sätt kan du jämföra till exempel en läsplatta med en läslampa och se vad som är skonsammast mot elräkningen.

Vill du istället ge dig ut på en stärkande promenad kan du ta dig förbi ett bibliotek och plocka på dig ett par gångstavar, så blir promenaden än mer stärkande. Till promenaden går det också att låna en stegräknare, om du vill veta hur långt du gått. Och om sommaren blir regnig så finns dessutom paraplyn.

En del av de mer udda föremålen som går att låna, som till exempel stegräknarna och paraplyerna, syns inte i Gotlib-katalogen, men kommer du till biblioteket kan du fråga mer om vad som finns tillgängligt just där.

Det är förresten inte bara bibliotek som lånar ut saker - genom till exempel Styr & ställ kan du få använda en cykel och på Klädoteket kan du låna dig en tillfällig outfit. Det kanske vore något för biblioteken att ta efter?

Inga kommentarer: