05 juni 2013

Bland askhögar och miljonärer

Den som håller koll på bioutbudet har nog inte missat att en filmatisering av F. Scott Fitzgeralds roman Den store Gatsby visas land och rike runt nu. Flera recensioner (SvD, Aftonbladet, GP, Expressen, Kulturnyheterna) jämför filmen med boken, ofta till filmens nackdel - och det är väl inte lätt att tävla mot en bok som utsetts till 1900-talets näst bästa. Än så länge finns inte filmen att låna på biblioteken, men väl flera varianter av boken. Den ambitiösa läsaren kan ju låna flera olika översättningar och väga dem mot varandra.

Den som verkligen vill göra detaljerade jämförelser kan dessutom gå till Fitzgeralds originalmanuskript för att se vilka ändringar, tillägg och strykningar författaren gjorde under arbetets gång. Till exempel fanns flera alternativa titlar - Among the ash heaps and millionaires eller Gold-hatted Gatsby. Det är universitetsbiblioteket vid Princeton som digitaliserat de manuskript och korrekturtryck som donerades dit av Fitzgeralds dotter. Läs mer på deras blogg och titta på manuskripten här.

Orkar du varken med långfilmsvarianten, boken eller manuskripten kan du istället få dig berättelsen till livs genom den här videosammanfattningen (men risken är att många nyanser går förlorade...).

Inga kommentarer: