26 juni 2013

Sociala medier kan vara beroendeframkallande

Har du skrivit en i ditt tycke kanonstatusuppdatering på facebook eller en fantastisk tweet på twitter, men upptäckt att ingen gillade eller kommenterade det du skrev? Hur kände du dig då? Ryckte du på axlarna och struntade i det, eller kände du dig faktiskt lite nedstämd eller rent av väldigt nedstämd? Om det var något av det sistnämnda, så är du nog i farozonen för att vara beroende av så kallade likes/lajks/gillande.
Det är du i så fall inte ensam om. Hundratusentals svenskar känner ett starkt behov av att ständigt kolla vad som händer på sociala medier och att själva vara aktiva. Det här fenomenet skriver författaren och kulturjournalisten Mattias Hagberg om i en artikel i GP.


De sociala medierna förutspåddes en gång vara ett medel att öka friheten för oss, smeta ut makten i samhället och riva hierarkier. Den nya tekniken skulle förändra samhällen till det bättre helt enkelt. Men det blev ju inte riktigt så, eller? I stället har många av oss utvecklat ett beroende av bekräftelse och speciellt barn och unga kan bli helt knäckta om de inte får tillräckligt många likes.


Inga kommentarer: