12 juli 2013

Bollen är rund, boken är rätblockig

...Ja, åtminstone om man uppskattar geometrin lite grovt. Hur som helst handlar dagens inlägg om böcker apropå fotbolls-EM, som ju är i full gång nu. Än så länge kan alla förhoppningsvis vara halvnöjda, med idel oavgjorda matcher. Men oavsett hur det går för ens favoritlag kan det vara värt att ta en sväng förbi biblioteket för att fördjupa sig i spelets alla aspekter.

Mest uppmärksamhet, åtminstone här på hemmaplan, har nog svenska landslagets förbundskapten Pia Sundhage fått, med SVT-dokumentär, intervjuer och reportage. Sin omtalade ledarstil har Pia själv också skrivit en bok om: Spela på bästa fot, baserad på hennes dagböcker från åren som förbundskapten för USA:s landslag tillsammans med ledarskapsutvecklaren Elisabeth Solins reflektioner. Sammanfattning: skratta bollen i mål!

Lite mörkare, åtminstone delvis, är Tina Nordlunds biografi Genom helvetet, en berättelse om en av de största damfotbollsprofilernas väg från framgång, karriär och SM-guld till anorexi och fotbollsskorna på hyllan - och hur hon hittade tillbaks till sig själv igen.

Apropå fotbollsprofiler är det svårt att undvika Marta Vieira da Silva, som även om hon ju inte är med i EM-turnén har betytt oerhört mycket för svensk damfotboll. Efter fyra år i Umeå IK kom boken Martas seger 2008, där vi får följa världens mest berömda kvinnliga fotbollsspelare från barndomens Dois Riachos i Brasilien till norrlands vinter och otaliga guldmedaljer och utmärkelser.

Fotboll är ju en lagsport, och vill du komma bort från biografiernas personfixering finns det också mer generella böcker i ämnet. Historikern Jonny Hjelm har till exempel behandlat den svenska damfotbollens framväxt under åren 1965-1980 i Amasoner på planen, om hur fem olika lag uppstod, kämpade mot fördomar och inte minst spelade fotboll. Jennifer Wegerups Damelvan tar vid där Jonnys historieskrivning slutade och tecknar genom intervjuer en bild av villkoren för den moderna damfotbollen (åtminstone fram till 2005, då boken skrevs). För att läsa om det allra senaste är ju ibland tidskrifter bättre än böcker, och på Härlanda bibliotek prenumererar de på Svensk damfotboll. Vill du beställa något nummer till ditt eget bibliotek går det alldeles utmärkt, antingen om du reserverar själv med en PIN-kod i Gotlib, eller kommer till biblioteket och ber om hjälp.

Till sist kan vi också tipsa om en artikel i senaste numret av tidskriften Bang, skriven av sportkrönikören Anja Gatu. Att döma av vissas reaktioner behöver det uppenbarligen påpekas att inte bara män kan spela fotboll.

Inga kommentarer: