17 juli 2013

En bok om året

Rubriken ska inte ses som en uppmaning till att begränsa sitt läsande - vi vill ju att man läser precis så många böcker man vill och hinner. Nej, det handlar om böcker som tar sin utgångspunkt i ett specifikt år, och berättar historien om just det året.

Ett bra år att börja med kan kanske vara 1913, för precis hundra år sedan. Det var året innan första världskriget bröt ut, vilket väl ingen riktigt förväntade sig då. Med fokus på de centraleuropeiska metropolerna skildrar den tyske konsthistorikern Florian Illies bland annat hur Sigmund Freud tar emot patienter i Wien, samma stad där en ung konstnär vid namn Adolf Hitler målar vykort i en hyresskrubb, samtidigt som konstvärldens första ready-made, ett cykelhjul på en pall, visas upp för en förvånad parispublik. Boken heter Århundradets sommar - 2013, och sätter onekligen saker i perspektiv.

Ännu vidare perspektiv kan man få av Robert Laceys The year 1000, en skildring av hur världen tedde sig för engelsmännen då det förra millenniet var nytt. Här finns vikingar, mörka skogar, munkar och ett recept på hur den fattiga befolkningen överlevde den magra sommaren genom att mala vadhelst de kom över. Resultatet - "crazy bread" - hade tydligen vissa hallucinogena effekter.

Från 1400-talet hittar jag på en gång tre olika årtal som förärats egna böcker, alla med någon sorts upptäcktstema. I Gavin Menzies 1421 - the year China discovered the world, berättas om amiralen Zheng He som ledde en expedition till Östafrika och den arabiska halvön. Samme författare avhandlar i 1434 - the year a magnificent Chinese fleet sailed to Italy and ignited the Renaissance teorin om att en kinesisk delegation skulle ha besökt påven i Rom, och att dessa kontakter var en bidragande faktor till vad som blev den europeiska renässansen. Det ska kanske påpekas att andra historiker ifrågasätter denna beskrivning. Att 1492 var ett betydelsefullt år lär nog ingen förneka. Felipe Fernández-Armesto kallar det till och med året då världen började. Hans bok handlar så klart om Columbus segling över Atlanten, men också om hur världen såg ut från andra horisonter samma år: från Nordafrika över Ryssland till Kina, Japan och Korea.

Några andra märkesår du kan läsa om är 1628, 1905 och 1968. Hur tror du förresten 2013 kommer att beskrivas av framtidens historiker?

Inga kommentarer: