19 juli 2013

Fruntimmer och dramatik

Fruntimmersläsning
bild från Nordiska museet
Igår inleddes fruntimmersveckan, då Fredrik hade namnsdag - nu följt av Sara, Margareta, Johanna, Magdalena, Emma och Kristina. För två år sedan tipsade vi här på bloggen om några böcker skrivna av namnsdagsfirarna. De tipsen står sig nog än, men vill du läsa ännu mer föreslår vi att du klickar dig till Dramawebben, en sida som samlar äldre dramatik på svenska från 1600-talet fram till 1938. Ett exempel är Hedvig Indebetous korta pjäs från 1895 som heter just I fruntimmersveckan. Här får man följa Emma och Kristine, som på drabbas av diverse romantiska förvecklingar med filosofie doktor Ström och trädgårdsmästare Blomsterkvist. Lättsam läsning, om än kanske något föråldrad.

Ett annat fruntimmer vars verk det går att ta del av på Dramawebben är Alfhild Agrell, en av det sena 1800-talets mest spelade pjäsförfattare, som sedan föll i litteraturkanonisk glömska. På senare år har hon kommit att uppmärksammas allt mer och återfå sin plats bredvid herrar som Strindberg och Ibsen - mycket tack vare Riksteaterns uppsättning av Räddad och återugivning av texter på bokförlaget Atrium. Och apropå namnsdagar så får alla Alfhildar vänta med att bli uppvaktade till den 3 september.

Ett annat förlag som gjort det till sin uppgift att lyfta fram kvinnliga författare ur historien är Rosenlarv. Deras utgivning, som inkluderar storheter som Anne Charlotte Leffler och Frida Stéenhoff, hittar du för utlån i Gotlib. Både Leffler och Stéenhoff har dessutom nyligen uppmärksammats med varsin omfattande biografi: Monica Lauritzens Sanningens vägar respektive Bara ett öfverskott af lif av Christina Carlsson Wetterberg. Dramatiska liv - i dubbla bemärkelser!

Inga kommentarer: