24 juli 2013

Litteraturhus i Göteborg

Snart fullt med litteratur
(bild: wikimedia)
Som vi har berättat tidigare om (läs här och här) kommer Göteborg att berikas med ett litteraturhus, där författare, förlag och en litteraturintresserad allmänhet kan mötas för att skapa, sprida och uppleva texter av allehanda slag. Nu börjar mer och mer bli klart: verksamheten kommer att bedrivas i Lagerhuset, invid Järntorget, och kommer att invigas 1 oktober, lagom till Bok- och biblioteksmässan.

Samtidigt passar Göteborgs stad på att instifta ett nytt litteraturpris: i maj 2014 kommer två (förhoppningsvis) välförtjänta författare att bli 100 000 kronor rikare.

Sedan tidigare finns litteraturhus i många städer (bland annat Oslo, Paris, Berlin och Köpenhamn), och idén verkar ligga rätt i tiden. I Sverige blir Göteborgs hus det första, men även i Stockholm, Sandviken och Lund funderar man på att starta sina egna.

Litteraturhuset har också en facebooksida där det går att hålla sig uppdaterad med alla planer. Men både innan och efter de öppnat är så klart alla välkomna till biblioteken också - litteraturen ska väl inte bara ha ett hus utan finnas på så många ställen som möjligt!

Inga kommentarer: