06 augusti 2013

Ännu en fejksvensk deckarförfattare

För nästan precis ett år sedan skrev vi här på bloggen om en tysk deckarbluff. En författare utgav sig för att vara svensk för att rida på framgångsvågen som i Tyskland kallas ”Schweden-Krimi”.

Men det är inte bara i Tyskland som svenska deckare går hem, utan även i Ryssland. Därför har nu en rysk författare blivit fejksvensk och skrivit en deckare.  "Tsvet Boli Krasny" heter boken i fråga, vilket kan översättas till "Rött är smärtans färg". Eva Hansen kallar sig författaren, men närmare efterforskningar visar att någon sådan författare existerar inte.

Bokens handling beskrivs av Moscow News, som en blandning mellan Män som hatar kvinnor och Femtio nyanser av honom.

Bokomslaget är fullt utav fejkade recensioner från påhittad svensk media, t ex Svensk Nyheter och Öppna TV Stockholm. Med tanke på att inte många svenskar förstår ryska och att inte många ryssar har så stora kunskaper om Sverige, så är det enligt ovanstående tidning, lätt att använda sig av Sverige när man vill bluffa på det här sättet.

Kanske leder uppmärksamheten kring boken till att den faktiskt översätts, men i nuläget finns den bara i sin ryska utgåva. Den är inte utgiven i Sverige, men den som behärskar ryska och känner sig sugen på att läsa en rysk deckare, som utger sig för att vara svensk, kan hitta den på en mycket stor och känd amerikansk webbokshop.

Inga kommentarer: