28 augusti 2013

För femtio år sedan...

Den 28 augusti 1963 kulminerade en lång kampanj för medborgerliga och ekonomiska rättigheter för afroamerikaner, då över 200 000 personer deltog i The march on Washington for jobs and freedom. Mest känt har nog arrangemanget blivit för det tal Martin Luther King Jr höll: I have a dream. Men där fanns betydligt fler minnesvärda personligheter, som du också kan hitta på biblioteket.

Joséphine Baker, till exempel, höll ett tal om sina erfarenheter som svart kvinna i både USA och Frankrike, dit hon flyttat i mitten av 1920-talet för att göra succé på kontinentens lite mer vågade teaterscener. Läs gärna Jazzålderns Kleopatra av Phyllis Rose för att veta mer om allt från banankjolar till franska motståndsrörelsen. På biblioteken finns dessutom mycket mer: en barnbok hon skrev, skivor där hon sjunger och hennes egna memoarer. Klicka här för att låna.

På podiet fanns också Rosa Parks, som redan då av många betraktades som en hjältinna för hennes vägran att resa sig på en rassegregerad buss. Statusen håller i sig - nyligen kom en bok, Rosas buss, som berättar om hennes liv, händelsen på bussen och vilken betydelse den fick för den antirasistiska kampen.

En som var där, men inte fick hålla något tal, var James Baldwin, författare till klassiker som Giovannis rum och Gå och förkunna det på bergen. Hans namn hade nämnts under förberedelserna, men arrangörerna var oroliga att hans tal skulle bli alltför uppviglande, så han ströks från talarlistan. Bara några månader tidigare hade James skällt ut justitieministern, som också var presidentens bror, så visst kunde han ställa till en scen om han ville.

Mer att läsa om den amerikanska medborgarrättsrörelsen hittar du här.

Inga kommentarer: