15 augusti 2013

Rosa trianglar och en Jaguar

Detalj från omslaget
Männen med rosa triangel handlar om Josef Kohout, en ung man som 1939 arresteras i Wien då det avslöjas att han har en affär med Fred - son till en nazistfunktionär. Kohout skickades till koncentrationslägret Sachsenhausen, där han som dömd homosexuell fick bära titelns rosa triangel på sin lägerdräkt. Efter något år förflyttas han till lägret Flossenbürg, där han - till skillnad från så många andra - lyckas överleva fram till krigsslutet. Om dessa år, och hur bestraffningen på sätt och vis fortsatte i efterkrigstidens trångsynta mentalitet, berättar han (med hjälp av Hans Neumann under pseudonymen Heinz Heger) på ett gripande sätt som nog lämnar få oberörda.

Boken har faktiskt getts ut på svenska tidigare, då under titeln Fångarna med rosa triangel. Den utgåvan har för tillfället kortare kö på biblioteken, men å andra sidan är nyutgåvan försedd med ett förord av Jonas Gardell.

Aimée och Jaguar
från filmatiseringen av boken
En annan berättelse om förbjuden kärlek under nazitiden är Aimée och Jaguar, en skildring av hur två unga berlinskor möts i förälskelse under krigshösten 1942. Kvinnlig homosexualitet var inte förbjuden på samma sätt som manlig, men det betyder på intet sätt att livet var enkelt för Elisabeth Wust och Felice Schragenheim - eller som de kallade varandra: Aimée och Jaguar. Inte minst komplicerade andra omständigheter det hela: Aimée var gift med en övertygad nazist och Jaguar var judinna.

Vill du fördjupa dig i villkoren för homosexuella under hitlertiden kan du låna Homosexualitet i tredje riket av Fredrik Silverstolpe, en utökad version av den essä han skrev till den första utgåvan av biografin om Kohout.

Inga kommentarer: