09 augusti 2013

Världens sorgligaste låt

Den spelades vid såväl Albert Einsteins som Grace Kellys begravningar, under en minneskonsert för offren för 11 september-attackerna, i filmen Plutonen som bakgrundsmusik då sergeanten Elias dör - och i en fransk parfymreklam. Bortser man från parfymen går det att se ett visst mönster, och det är kanske inte så underligt att Samuel Barbers Adagio for strings kallats världens sorgligaste låt.

På biblioteket går det att låna stycket i flera olika inspelningar ifall du inte nöjer dig med versionen här invid (som kommer från just en 11 september-minneskonsert i Royal Albert Hall).

Fler ledsamma låtar och sorgliga sånger kan du läsa om i This will end in tears : the miserabilist guide to music, som gör ett försök att lista världens 100 deppigaste musikstycken. Bland de många miserabla artister som diskuteras finns en av mina favoriter: Stina Nordenstam, som är aktuell med ljudverket "Tänk dig en människa" på Way Out West-festivalen.

Samuel Barber, som komponerade Adagio for strings, kan du också läsa mer om i boken med den lockande titeln Secret lives of great composers : what your teachers never told you about the world's musical masters. I den skvallras det friskt om en mängd berömda kompositörer - visste du till exempel att Puccini stal orgelpiporna från en kyrka, sålde dem som metallskrot och köpte cigaretter för pengarna?

Inga kommentarer: