24 september 2013

Bigger than Beatles

Lady Gaga, störst
på internet 2010
(klicka på bilden så blir den större)
I en intervju 1966 uttalade sig John Lennon om att han trodde att Beatles var populärare än Jesus - ett påstående som retade upp såväl Ku Klux Klan som Vatikanen. Men det var som sagt 1966, och idag finns ju en hel del andra artister som är med och tävlar om uppmärksamheten. Kanske skulle Justin Bieber eller Miley Cyrus vinna idag? Det hela beror nog på hur man beräknar popularitet...

Ett (lite biblioteksnördigt) sätt att mäta är att se till hur många biografier som skrivits om en person. Gör man det ser topplistan lite annorlunda ut, åtminstone i Göteborg. På hyllsignum Ijz Beatles, vilket står för biografier om just Beatles, hittar vi 61 poster i Gotlib. Inte så illa, men heller inte fler än vad som finns på Ibz Picasso, Pablo. Både Beatles och Picasso får dessutom se sig slagna av Adolf Hitler, som får 67 träffar (jag hoppas dock att det utbudet inte ska tolkas som att nazidiktatorn är populär, kanske snarare fascinerande). Men inte ens Hitler kommer i närheten av topp-tre.

Tredjeplatsen innehas av ett bekant namn: Jesus, som alltså faktiskt verkar vara populärare än Beatles. Det kan dock vara värt att notera att det inte finns något så kallat z-tillägg för dessa böcker, då biografier om personen Jesus ju är svåra att skilja från kristen historia överlag. Hur som helst hittar den som söker på ämnesordet Jesu liv 81 titlar att välja bland. På andraplatsen finns ingen mindre än Selma Lagerlöf, med 90 poster. Störst av alla - dubbelt så populär som Lagerlöf - är till sist August Strindberg: 197 träffar.


Slutsats? Strindberg är större än Beatles - om man mäter lite speciellt...

Inga kommentarer: