13 september 2013

Boka Booker-böckerna

I veckan offentliggjordes vilka böcker som är med i det sista urvalet till det prestigefyllda Man Booker-priset. Från en inledande lista på 151 titlar har en jury nu vaskat fram 6 böcker, som alla har chans att utses till årets bästa roman skriven på engelska av en medborgare av Samväldet, Irland eller Zimbabwe. Vinnaren tillkännages 15 oktober.

Som alltid är det såklart vanskligt med tävlingar i litterär smak - alla gillar ju olika - men om du är nyfiken på att se om du delar just den här juryns omdöme kan du låna de utvalda böckerna på biblioteket. Klicka på titlarna nedan för att reservera i Gotlib.
We need new names av NoViolet Bulawayo
The luminaries av Eleanor Catton
Harvest av Jim Crace
The lowland av Jhumpa Lahiri
A tale for the time being av Ruth Ozeki
The testament of Mary av Colm Tóibín


Uppdatering: Det har inte med saken att göra egentligen, men på Torslanda bibliotek är vi ju så förtjusta i onödig kunskap så vi kan inte låta utdelningen av årets Ig Nobelpris passera obemärkt. Särskilt glada blir vi av att ett forskningslag från Lund belönats för sina upptäckter kring dyngbaggarnas orienteringsförmågor - de små krypen använder sig av stjärnorna för att hitta rätt. Andra banbrytande rön som prisades vid gårdagens gala är till exempel att människor uppfattar sig som mer attraktiva då de är, eller tror sig vara, berusade; att vissa människor har fötter skapade så att de skulle kunna springa på vatten - om vattnet var på månen; att ju längre en ko har legat, desto troligare är det att den ska resa sig, men när den rest sig är det svårt att avgöra när den återigen kommer att lägga sig. Fantastisk forskning, som kanske inte är så onödig som man först kan tro...

Inga kommentarer: