26 september 2013

Läs på om romer

En av veckans stora nyheter är rapporteringen om polisens kartläggning av romer (Dagens Nyheter, som avslöjade registreringen, har samlat sina artiklar här). Ett boktips som kan vara sorgligt aktuellt, åtminstone till vissa inom polisväsendet, är Mänskliga rättigheter - en introduktion. Men vi vill också ta tillfället i akt att tipsa om några böcker som berättar mer om villkoren för romer i Sverige - både förr och nu.

På Göteborgs stadsmuseum pågår fram till januari 2014 utställningen Vi är romer - möt människorna bakom myten. Till utställningen har man också gjort en bok, som går att låna och läsa även utan att besöka museet (fast ett besök rekommenderas, det är en väldigt intressant utställning!). Vi är romer heter boken och där får läsaren möta ett trettiotal romer som i intervjuer talar om sina liv och den romska historien.

Sagoboken Det var en gång det som inte var föddes på ett café här på Hisingen. Där berättade Bagir Kwiek sagan om Gubben och den kloka tuppen för journalisten Monica Hirsch. Därpå följde fler sagostunder, och nu kan du läsa sagan om De förälskade bergen, Pojken och krukan, Raija och den förtrollade hästen och många andra.

För precis ett år sedan kom Lawen Mohtadis biografi över Katarina Taikon, Den dag jag blir fri. Katarina Taikon, som väl blivit mest ihågkommen som författare till Katitzi-böckerna, var en centralfigur i kampen för romers rättigheter under andra hälften av 1900-talet, och biografin ger både kusliga och stärkande inblickar i det förtryck hon utsattes för och det motstånd hon uppbådade.

En bok som inte än finns på biblioteken, men som säkert kommer att köpas in, är Jan Sellings Svensk antiziganism - fördomens kontinuitet och förändringens förutsättningar. Håll utkik på våra nyhetslistor, så kan du reservera den så snart den kommit!

Inga kommentarer: