17 september 2013

Tips på två mysiga böcker

som båda handlar om katter.

Vi börjar med den fina historien om Gatukatten Bob.

En dag förändrades gatumusikern och missbrukaren James Bowens liv på ett ganska märkligt sätt. Det var dagen han hittade en skadad katt i portuppgången till sin träningslägenhet.

James visste inte då, hur stor betydelse katten skulle få i hans liv. James levde ur hand i mun på Londons gator och det sista han behövde var ett husdjur att ta hand om.

Ändå kunde James inte låta bli att hjälpa den slående intelligenta
hankatten, som han snart döpte till Bob. Inom kort var de två oskiljaktiga och deras skiftande, lustiga och emellanåt farliga
äventyr skulle komma att förändra deras liv och långsamt läka
såren från det förflutna.

Gatukatten Bob har blivit en stor framgång på youtube och det var när James förstod hur populär hans katt är bland människor, som han fick en förfrågan om han inte ville skriva en bok om deras gemensamma äventyr.

En annan fin och underhållande katthistoria är; Gubbe och katt - en kärlekshistoria av Nils Uddenberg.

Det här är berättelsen om hur Nils Uddenberg blev med katt fastän han aldrig i livet hade tänkt sig att ha något husdjur. En vintermorgon satt det en, som det skulle visa sig, herrelös katt utanför sovrumsfönstret och tittade på honom med stora runda gula ögon. Sakta men säkert nästlade den sig in i hans liv.
Med mycket humor och självdistans berättar Nils Uddenberg om hur tillvaron förändrades sedan Kissen flyttat in i huset i Lund. De känslor hon väcker överraskar honom. Han blir förälskad i denna gråbrunspräckliga lilla dam, som snart också sover i hans säng om natten.
Med sin bakgrund som psykiater kan Nils Uddenberg inte låta bli att fördjupa sig i Kissens själsliv. Har den humor? Är det ens rimligt att tillskriva den mänskliga känslor? Och den kanske knepigaste frågan av alla: Är vår lilla kisse överhuvudtaget intresserad av den gemenskap med henne som vi lägger ner så mycket möda på att bygga upp?

Tips på fler böcker om katter är:
Rufus av Doris Lessing
Bibliotekskatten Dewey
Simons katt som är mycket underhållande seriealbum

och sist men inte minst:
De knepiga katternas bok av T.S. Eliot

Inga kommentarer: