25 september 2013

Tre populära böcker blir film i höst

Först ut att ha premiär är Skumtimmen, som kommer upp på bioduken 27/9. Den är baserad på boken med samma titel av Johan Theorin.

En dimmig sensommardag i början av sjuttiotalet på norra Öland försvinner en liten pojke utan några som helst spår. I dagar letar familjen, polisen och frivilliga efter honom. Tjugo år senare får pojkens mor Julia ett oväntat telefonsamtal från sin far, den åldrige sjökaptenen Gerlof Davidsson. Han ber henne komma till Öland för att hjälpa honom med efterforskningar kring dottersonens försvinnande. Nästa film heter också som boken och har premiär 8/11. Det är Mig äger ingen skriven av Åsa Lindeborg. Det är Åsas berättelse om uppväxten med sin ensamstående pappa, härdare vid Metallverken i Västerås. En berättelse om klasstillhörighet, manlighet och utanförskap. Om alkoholens makt och en dotters vånda. Drömmen om förändring står mot rädslan att sticka ut. Humorn blir en vardagsstrategi för en brokig arbetarsläkt under folkhemmets storhet och fall.

På juldagen, 25/12 har filmen baserad på den oerhört populära boken om
Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann, premiär. I huvudrollen som den gamle herren Allan, ser vi Robert Gustafsson. Regissör är ingen mindre än Felix Herngren, så det är två välkända humorister som ska göra sitt för att vi ska skratta och må bra även av filmen.

Förhoppningsvis är det trevliga och bra tolkningar som har gjorts av böckerna, men självklart kan man göra den bedömningen själv genom att först läsa och sedan titta.

Inga kommentarer: