12 november 2013

Boktjuven har blivit film

Någon gång under våren 2014 kommer filmen som bygger på den australiske författaren Markus Zusaks bok, Boktjuven från 2006. I USA har den redan gått upp på biograferna.

När döden berättar en historia, måste du lyssna

Tyskland 1939. Landet håller andan. Döden har aldrig haft mer att göra, och det är bara början. Liesel Memingers liv förändras när hon plockar upp en bok på marken bredvid son lillebrors grav. Det är dödgrävarens handbok som lämnats där av misstag och det är den första bok hon stjäl. Hon inleder en kärleksaffär med ord och böcker när hon med hjälp av sin fosterpappa lär sig läsa. Och böcker är den röda tråden i denna sofistikerat komponerade roman. Böckerna öppnar upp nya världar för Liesel och snart börjar hon stjäla fler böcker från nazisternas bokbål, borgmästarens bibliotek, varhelst böcker står att finna.


I rollen som Liesel, ser vi den unga och okända Sophie Nélisse. I andra roller ser vi bland annat Geoffrey Rush och Emily Watson.

Som vanligt så rekommenderar vi så klart att man läser boken först, om du inte tillhör den stora skara av läsare som redan läst den vill säga.

Inga kommentarer: