15 november 2013

Fängslade författares dag

"För varje författare, varje penna och varje ord som får verka fritt, ökar också friheten för miljoner andra i samma land". Fängslade författares dag instiftades av PEN. Det här går att läsa på Svenska PENs hemsida:

Den 15 november varje år uppmärksammas Fängslade författares dag. Författare, skådespelare, musiker och sångare medverkar för att med sina inslag fokusera behovet av stöd för det förföljda ordets offer. Syftet är att samla in medel till de fängslade och deras familjer.
Det handlar alltså om att stödja de författare, journalister eller andra skribenter som satts i fängelse för det de skrivit. Ett sätt att uppmärksamma dagen är till exempel att låna en bok av en författare som är eller som varit fängslad:


438 dagar av Johan Persson & Martin Schibbye
Hopp: Historien om Moses och Mannas
 kärlek & andra texter
av Dawit Isaak

I samarbete med Migrationsverket och ICORN (International Cities of Refuge Network) ger PEN förföljda författare världen över en möjlighet till fristad i Sverige. En fristadsförfattare får under två års tid en fristad i Sverige för att kunna leva och fortsätta arbeta med sitt arbete i trygghet. Denna möjlighet finns även för journalister, dramatiker eller andra skribenter som förföljs på grund av sitt skrivande i sina hemländer. Det finns i dag omkring 40 fristäder globalt varav sex i Sverige: Göteborg, Stockholm, Uppsala, Malmö, Växjö och Sigtuna. 

En dag till att begrunda vikten av kunna uttrycka sig fritt.

Inga kommentarer: