29 november 2013

Första advent

Nu börjar det officiellt lacka mot jul. I stadens varuhus har det lackat rätt länge, men på söndag är det faktiskt första advent, något som måste räknas som startskott och fritt fram för ohämmad julefröjd. 

Ordet advent härstammar från latinets Adventus (Domini) som betyder (Herrens) ankomst. Under en period som förr i tiden kännetecknades av fasta hänger vi oss nu för det mesta åt spänd förväntan, stress och shopping, matlagning och pyssel. Det är framför allt hög tid att sätta GP's dunderglögg om det ska bli nåt innan julafton! Första advent infaller fjärde söndagen innan jul och denna nedräkning har fått en nymodigare variant i adventskalendern vars start är lättare att hålla reda på då den alltid börjar den 1 december. I år råkar de sammanfalla på samma dag. Julkalendern på TV är ytterligare ett sätt (kanske framför allt för barn) att hålla koll på hur långt det är kvar till dopparedagen. 

Om du inte riktigt kommit i stämning än kanske det är en bra idé att låna en julbok på biblioteket? Ur årets skörd finns till exempel de här guldkornen att plocka:

Per Morberg - Morberg firar jul
Vi får lära oss allt om vad Per Morberg gör för att komma i julstämning. Skjuta gran till exempel. Reservera här!
Liselotte Forslin et al. - Fixa julen: proffsens bästa tips för en lyckad jul
Mat, dryck, klappar, stämning, mys. Experter tipsar om hur du lyckas!
Reservera här!
Maria Bannura - Mera julstämning: 45 pysselprojekt i väntan på julen
Massor med tips och förslag på både traditionella och mer trendiga pyssel att ägna sig åt under mysiga hemmakvällar i väntan på julen.Reservera här!

Inga kommentarer: