22 november 2013

John Fitzgerald "Jack" Kennedy

Idag för femtio år sedan mördades USAs president John F. Kennedy i Dallas, Texas. Det är ett definierande ögonblick i amerikansk historia på många sätt och om man frågar amerikaner som var med för femtio år sedan vet de exakt vad de gjorde när de fick reda på att presidenten mördats. Det är också en källa till allehanda teorier av konspiratorisk art - var Lee Harvey Oswald en ensam mördare, eller var det sovjetiska eller kubanska agenter, eller kanske rentav CIA som låg bakom de dödande skotten?

Läs mer om mordet på JFK och om den rika floran av konspirationsteorier på Wikipedia

Kennedyklanen har många framstående medlemmar som varit med och format USAs 1900-talshistoria genom sina politiska uppdrag, genom pengar och genom makt. Britt-Marie Mattsson har skrivit en roman i den så omdebatterade genren faction som heter Vi tolererar inga förlorare - klanen Kennedy. Alltså en mix av biografi och skönlitteratur skriven av en journalist. Kennedyklanens historia bjuder onekligen på mängder av litterärt stoff och det är en intressant familj att följa. 

Reservera här!

Om ni hellre vill läsa en berättelse som man verkligen vet inte är sann kan ni ta er an Stephen Kings tegelsten 11/22/63. Det är en roman som handlar om en tidresenär som reser tillbaka i tiden för att försöka förhindra mordet på JFK. Många av de karaktärer som porträtteras är verkliga personer, men storyn betecknas ändå som science fiction eller alternativ historia. Som alla vet (eller åtminstone alla som sett Tillbaka till framtiden ett antal gånger under sin uppväxt) är det aldrig bra att krångla med tiden - ett alternativt universum kan vara nog så krångligt som det verkliga...

Reservera här!

Inga kommentarer: