01 november 2013

Läs så det syns! Gärna noveller.

I söndags gick förläggardagen av stapeln på Park Avenue i Göteborg. Det är en sorts mycket intensiv och informationsspäckad minimässa där förlagen informerar bokhandlare och bibliotekarier om sin kommande utgivning. Torslanda bibliotek fanns givetvis representerade. Utöver all information fick vi också en uppmaning till livs - att läsa mera offentligt. I tider av minskande läsförståelse griper bibliotekarier och andra som arbetar med läsfrämjande efter alla tips vi kan få, och detta är verkligen enkelt att följa. Alltså - man är en god förebild utan större ansträngning än att det syns att man läser!

Ett tillfälle där man gärna kan läsa offentligt är på bussen eller spårvagnen till och från jobbet. Istället för att börja peta på mobilen eller skumma igenom Metro kan man hinna med ett kapitel i den där jättespännande deckaren man hade så svårt att lägga ifrån sig kvällen innan. Eller ännu bättre - läsa noveller. En novells omfång är mer eller mindre som gjord för en till eller från jobbet-resa. Dessutom är det väldigt behändigt och enkelt att ha med sig. Åtminstone om man håller sig till de noveller som ges ut styckvis och i fickformat. På senare tid har det kommit nyutgåvor av en del riktiga klassiker:

Pojken och gunghästen av D.H. Lawrence
Den nya Isabel av Katherine Mansfield
Det sällsamma fallet Benjamin Button av F. Scott Fitzgerald
Huset Ushers undergång av Edgar Allan Poe

Kan man tänka sig att släpa på en novellsamling finns det ännu mycket mer att välja på. Här måste den pinfärska nobelpristagaren Alice Munro nämnas - hon skriver fantastiska personporträtt i det korta formatet, till exempel i hennes senaste alster Brinnande livet. Noveller är också ett bra sätt att närma sig världslitteraturen - bokförlaget Tranan ger ut samlingar med författare som alla har samma ursprungsland. Ett tips är Kina berättar - Solskenet i munnen: tio noveller. Kolla här för många fler.

Ta med en novell nästa gång du åker till jobbet! Inte nog med att du får dig en lagom stor munsbit kultur - kanske får du någon annan pepp på att läsa. Det går inte att förlora! Enda risken är att novellen är så bra att du missar hållplatsen...


Inga kommentarer: