20 november 2013

Stavfel som varar länge


När våra förfäder ristade och ställde upp sina runstenar var avsikten att de skulle läsas och beundras av många människor. Då gällde det att man inte ristade fel!

De flesta runstenar ställdes upp längs den tidens kommunikationsleder. Man vallde ställe utifrån chansen att så många som möjligt skulle kunna se och läsa på stenarna.
Ristaren av en sten i Skaftarp, nära Värnamo, lyckades inte så väl med sin sten. Han har nämligen gjort ett flertal stavfel. Han gjorde sitt första stavfel i namnet över den som lät resa stenen. Det står bara sen, vilket kan betyda såväl Sven som Sten.
 Eftersom runstenar restes som monument över viktiga personer som hade avlidit, så kan jag tänka mig att Sven/Sten inte var speciellt glad över att se sitt namn felstavat på stenen som han reste till minne av sin far.
källa: Språktidningen december 2013

Vilken tur att de stavfel man själv gör sig skyldig till är så enkla att rätta till med tangentbordets hjälp. Ja, åtminstone så länge som texten inte gått i tryck i alla fall. De stavfel som sker på den här bloggen, kan som tur är rättas till långt i efterhand om så skulle behövas.

För den som vill låna och läsa något om runstenar, så är väl utbudet inte jättestort tyvärr. En sökning på ordet ger 15 träffar i Gotlib.
4 kommentarer:

B. Wisser sa...

Nu kanske bibliotekarierna vill hålla på de bästa sökstrategierna som sina yrkeshemligheter, men om man verkligen vill läsa mer i det här ämnet så är det bättre att söka på till exempel "runologi" i Gotlib - vips får du 60 träffar!

Torslanda bibliotek sa...

Nej då, vi försöker inte behålla några sökstragier för oss själva. Det var runstenar vi skrev om och inte runor i sig, så därför tipsade vi bara om just runstenar. Tack för tispet om hur folk kan söka mer information om just runor.

B. Wisser sa...

Ja, varsågod. Och vill någon till varje pris undvika att läsa om runristningar på annat än sten ber jag om ursäkt för mitt söktips.

Men där finns trots allt åtskilligt om just bara runstenar som inte dök upp i er rekommenderade sökning: runfynden vid Köpings kyrka, en bok om Hällestad-stenarna, en om Sparlösastenen, en om Rö-stenen, en om stenen från Nya Elfsborg, 4 böcker om Rökstenen, den mest berömda runstenen, och en del ytterligare. Så jag tänkte ändå det var ett bra tips då ni sa att det var synd att det inte fanns så mycket att läsa...

Torslanda bibliotek sa...

Det var som sagt ett jättebra tips. Det går också alldeles utmärkt att studera runor och runstenar på Internet, till exempel har ännu ej avslutade Sveriges runinskrifter givits ut i hittills 15 band, alla digitalt tillgängliga på Riksantikvariatets hemsida. Kolla här!