08 november 2013

Vem är Michael Mortimer?

Ja, det kan man verkligen fråga sig. Själv vägrar hen nämligen att svara. Michael Mortimer är en pseudonym använd av en etablerad svensk författare som vill byta genre, "släppa sargen", hitta lekfullheten och ha roligt med skrivandet igen. Här kan du läsa en kort intervju med Mortimer där hen förklarar varför hen valt att skriva under pseudonym. Äventyrsromanen Jungfrustenen är den första boken i en serie om sex och har givits ut på Norstedts förlag. Romanen är skriven i en anda av de stora klassiska äventyrsförfattarna, Dumas, Verne, om de levat i nutid i Sverige och använt sig av kvinnliga huvudkaraktärer. Spänning, naturvetenskap och en stor gåta.
Pseudonym är grekiska för "falskt namn" och bland författare har det genom historien varit ett vanligt sätt att kunna skriva anonymt, ofta för att slippa censurera sig i tider då det varit svårt att kritisera makten. Under 1800-talet blev det vanligt att kvinnliga författare använde manliga pseudonymer för att dels skydda sin identitet, men också för att få ett bättre bemötande i en manligt dominerad litteraturvärld. Ett exempel är Victoria Benedictsson vars nom-de-plume var Ernst AhlgrenRomain Gary, 1914—1980, som också skrev under namnet Émile Ajar, var en mycket känd fransk författare. Han är den enda som vunnit det franska litteraturpriset Prix Goncourt två gånger, den and­ra gången var det för romanen Med livet framför sig under sin pseudonym. Romanen handlar om Momo, en föräldralös pojke som lever med en före detta prostituerad madame i Paris. I boken beskrivs den hårda verkligheten i de fattigas Paris genom ett barns oskyldiga blick och allt blir lättare av Momos egensinniga tolkningar och komiska språk. Klart läsvärd.
Tre avslöjade svenska pseudonymer:
Hans Koppel – Petter Lidbeck
Lars Keppler – makarna Ahndoril
Arne Dahl – Jan Arnald

Det går förstås också att se användandet av pseudonymer som ett stort marknadsföringstrick för att öka mystiken kring en författare. Hur man väljer att se på Mortimer kanske i första hand ska avgöras av vad man tycker om hens bok. Vi hoppas på god äventyrsläsning! 

Inga kommentarer: