12 december 2013

Donna Tartt - en inte speciellt kvantitativ författare

Tre stycken böcker har hon skrivt, Donna Tartt. Det är inte många om man jämför med de flesta andra författare. Men när det gäller författarskap är det i mitt tycke kvalitet som räknas i första hand och där håller Tartt mycket hög sådan, i alla fall i bok ett och bok tre.

När SvD listar årets bästa böcker hamnar Tartts senaste, Steglitsan, högst upp.

En ung pojke i New York City, Theo Decker, överlever mirakulöst en olycka som tar hans mammas liv. Ensam och sviken av sin pappa flyttar han in hos en väns familj, inom sig kämpar han med att finna en mening i sitt nya liv. Under åren som följer blir han uppslukad av en av de få saker som påminner honom om hans mamma: en liten, mystiskt fascinerande målning. En målning som till slut drar in Theo i konstens kriminella baksida. 

Självklart tycker jag att man också ska läsa Tartts första bok, Den hemliga historien.


När Richard Papen börjar college accepteras han snart av skolans innersta intellektuella krets. De är människorna han vill vara med, som han fascineras av, men han inser snabbt att de inte bara är kultiverade och spännande - något som han själv gärna velat vara - utan att de ägnar sig åt mycket mer än vanligt collegeliv. Dessa sex ungdomar testar målmedvetet och dekadent alkohol, droger och ritualer i sann dionysisk anda men deras lekar går snabbt för långt och någon måste ta skulden.


Inga kommentarer: