19 december 2013

Julefilmer

Det finns en hel uppsjö av filmer med julteman i olika varianter - kanske är det glittret och ljusen som gör högtiden så lämpad för vita duken? På sistone har jag hur som helst sett två julfilmer som inte var så värst glittriga, men sevärda ändå.

Den första är en av mina favoritfilmer som jag sett många gånger om: den franske regissören François Ozons 8 kvinnor, en mordmusikal där åtta kvinnor finner sig insnöade i ett stort hus på landsbyggden under dagarna innan jul. I ett av rummen ligger en man med en kniv i ryggen - vem är den skyldiga? Genom ett pärlband av klassiska visor kastas misstankarna fram och tillbaka, och kvinnornas minst sagt komplicerade relationer nystas upp. Låna den på biblioteket!

Den andra filmen var en ny bekantskap: finske Jalmari Helanders julskräckis Rare exports. Vid den finsk-ryska gränsen gräver ett girigt storföretag efter något mystiskt i ett berg. Långt ner finner de vad de söker, infruset i ett enormt isblock. Samtidigt dödar någon - eller något - de renar lokalbefolkningen är beroende av. Det visar sig att gruvverksamheten har väckt uråldriga krafter till liv - och för julbocken var frågan om snälla barn inget att ta lätt på... Klicka här för att reservera.

Inga kommentarer: