13 december 2013

Lucia + fredag den 13:e = ?

Idag är det fredagen den trettonde, enligt skrock en otursdag. Det är också Lucia. Hur denna kombination kommer att utspela sig under dagen kan vi bara vänta och se...

Lucia är en högtid uppkallad efter Sankta Lucia av Syrakusa. Den infaller den trettonde december varje år och firas i nordiska länder samt på Sicilien. Det nordiska firandet har dock mycket lite med helgonet att göra. Under 1300-talet sammanföll, enligt den julianska tideräkningen, Lucianatten med vintersolståndet - en magisk natt då övernaturliga makter var i rörelse. Som med många av våra traditioner representeras här en sammanblandning av folktro, sägner och kristendom - man trodde att djuren kunde tala under Lucia, men det var också dagen då man skulle vara klar med alla förberedelser inför julfirandet och den tid då julfastan inleddes. Lucia betyder den ljusa på italienska, i norden finns kopplingar till Lussi eller Lussegubben som var en personifikation av dagen och inget hade med helgonet att göra. Ur latinets lux (ljus) härleds inte bara Lucia utan även Lucifer, mörkrets furste. Alla skäl att sätta ljus i håret och sjunga Hej tomtegubbar är bra! :-)

Några tips

Sankta Lucia - Herman Lindqvist, Sveriges hovleverantör av populärhistoria levererar för den som vill veta mer om helgonet av Syrakusa. Reservera här!Lucia i svart - Britta Svensson. En ungdomsroman om tonårsflickor i svåra livssituationer, om musik och rockbandet med samma namn som boken. Reservera här!

Född den trettonde december - Lennart Johansson. Trettonåriga Alice tar anställning som piga på en gård under 1930-talet. Tore söker anställning på gården och en mörk hemlighet sätter deras vänskap på prov. Ett fängslande tidsdokument som går att reservera här!

Om du hellre vill ha blodig skräck är filmserien Fredagen den 13:e att rekommendera. Det har gjorts tolv filmer i serien om den fiktive massmördaren Jason Voorhees, mannen i hockeymasken. Dessvärre finns inte någon av dessa tillgängliga på biblioteken just nu, men det går alltid bra att lämna ett inköpsförslag här

Inga kommentarer: