20 december 2013

Prisvinnande julklappstips

Nu tickar det ner mot julafton, det går inte längre att förneka. Alla klappar är inköpta och allt är lugnt... eller? Om inte kommer här en liten tipslista med några av 2013 år prisvinnande böcker. (Länkarna här är ju bara om man vill ha böcker till låns, men det kan ju vara ett fullgott alternativ i den köphetsigaste av årstider). Varsågod!Nobelpriset i litteratur - Alice Munro. Kanadensiska med känsla för träffsäkra men ändå flexibla personporträtt i noveller som ofta lyckas sammanfatta hela liv på under 40 sidor. Ett gäng titlar att välja på här
Augustpriset (skön) - Lena Andersson. Egenmäktigt förfarande är en berättelse om hur villiga vi är att bedra oss själva i vår önskan att bli älskade.Almapriset - Isol. Petit, monstret är en humoristisk och mycket insiktsfull bilderbok om en liten pojkes försök att komma underfund med hur världen fungerar.Peter Pan-priset - Nanoy Rafael. Naku, Nakuu, Nakuuu! Isko springer. Han oroar sig för något. Vad är det han är rädd för? Och är det egentligen så farligt?


Svenska Deckarakademins pris - Christoffer Carlsson. Den osynlige mannen från Salem. Motiveringen: "Stark noirroman med förtätad stämning av vemod och uppgivenhet."Augustpriset (fack) - Bea Uusma. Expeditionen: Min kärlekshistoria. Berättelsen om världens mest misslyckade polarexpedition.Man Booker Prize - Eleanor Catton. The Luminaries. 1866, mystik, Nya Zeeland, guld, olösta brott. (Ännu ej på svenska).
Inga kommentarer: