23 januari 2014

I år är det kvinnliga författare som gäller

Ja, det tycker bland annat Joanna Walsh, som har startat projektet #readwomen2014. En amerikansk studie under förra året visar att den litterära scenen helt domineras av manliga författare och manliga recensenter. Brittiska studier visar att det råder samma obalans där, så troligtvis ser saker och ting inte så annorlunda ut i resten av västvärlden. 

Det är inte det att kvinnor inte får sina böcker publicerade, utan hur de behandlas efter själva publicering som är den stora skillnaden. Manliga författares alster anses vara av högre litterär kvalitet och av allvarligare och tyngre karaktär, än kvinnors. Kvinnor får helt missvisande omslag till sina böcker när det gäller innehållet, t ex blommor och sirligt typsnitt på en bok som behandlar allvarliga saker. De behandlas också olika när de recenseras, etc.

Under 2014 är det nu dags att koncentrera sig på kvinnliga författare och författare av annan etnicitet än den västerländska.
"It’s a truth universally acknowledged, and confirmed by VIDA, that, though women read more books than men, and female authors are published in comparable numbers, they are more easily overlooked" säger Joanna Walsh


Själv har jag fört läsdagbok i många år och när jag tittar igenom den så kan jag ärligt säga att jag verkligen inte tillhör dem som förbiser kvinnliga författare. Däremot är jag sämre på att läsa böcker av författare av annan etnicitet.

Hur ser det ut med dina egna läsvanor? Kanske är det dags att reflektera över dem och pröva nya författare av motsatt kön. Ta dig till närmsta bibliotek och botanisera i hyllorna. Kanske upptäcker du nya fantastiska läsupplevelser. 

För dig som är nyfiken på Joanna Walsh lista över kvinnliga författare, så finner du den här.Inga kommentarer: