24 januari 2014

Sara Kadefors: Lex bok


Sara Kadefors är författare, journalist, manusförfattare och radiopratare. I hennes två senaste böcker har hon undersökt hur individer reagerar på de entreprenörsmyter, framgångsfantasier och nyttofloskler vi uppfostras med i dagens samhälle. Senaste alstret, Lex bok, är en ungdomsroman, eller den typ av roman som ofta faller i kategorin "unga vuxna" på biblioteken. 

Lex är en tjej som läser sista året på gymnasiet. Hon har en ganska rebellisk attityd till prestationskrav, betygshets och att "odla sina entreprenöriella egenskaper". Efter att ha tröttnat på alla de krav som ställs på unga idag (och som ett sätt att söka hämnd på hennes mammas nya pojkvän) beslutar hon att skapa ett bloggande alter ego - den världsvana, blaserade, trasiga och pretentiösa Maya. En revolt mot allt vad framgångssagor heter! Allt ställs på ända när Mayas blogg, trots alla dess motsägelser och vältrande i pubertal misär, blir en stor succé och hon märker hur det känns att vara framgångsrik. Helt plötsligt har hon makt och dessutom ett visst ansvar. Hennes tidigare passiva motstånd blir svårt att upprätthålla och livet blir än mer komplicerat av att försöka jonglera två personligheter.

En bra och spännande bok, låna här! --> Papper. E-bok.

Sara Kadefors kommer att besöka systerbiblioteket i Biskopsgården den 12 februari klockan 18.00 för den som är intresserad av att höra henne berätta om sitt skrivande.    

Inga kommentarer: