20 mars 2014

Glad vårdagjämning!

Gumman Tö välkomnar Prinsessan Vår
 - detalj ur Elsa Beskows Olles skidfärd
Visst känns det att våren är på väg - även om det varit lite grått och blött de senaste dagarna. Men det går att glädja sig över ett annat vårtecken: idag infaller vårdagjämningen!

Ofta förklaras vår- och höstdagjämningarna som att det är de dagar på året som natt och dag är lika långa, men ska man vara riktigt noggrann stämmer inte det: eftersom solens ljus böjs lite av jordens atmosfär har vi faktiskt redan några extra minuter dagsljus idag. Den vetenskapliga definitionen handlar istället om den tidpunkt solen passerar himmelsekvatorn, något som sker i eftermiddag kl 16:57.

Vårdagjämningen är på många sätt en symbolladdad händelse. Många kalendrar - till exempel de iranska och indiska - räknar den som början på det nya året och i folktron har den förknippats med trolldom och fruktbarhet.

Från biblioteket kan vi bidra till vårstämningen med diverse barnböcker, handboken Vår i trädgården, Rivāyāt va tārīkhchah-i jashn-i Nawrūz, en bok på persiska om hur och varför man firar nouruz, eller kanske Karin Johanssons etnologiska avhandling Då allt var jemnskiftadt - seder och bruk kring dagjämningstiderna. Ja, här finns åtskilligt annat också, så kom gärna förbi under vårpromenaden och botanisera själv!

Inga kommentarer: