06 mars 2014

Långa fantasyserier

På bloggen har vi tidigare uppmärksammat fenomenet norska långserier - epos från grannlandet som ofta handlar om äventyrlig kärlek mellan fattiga och rika förr i tiden. En annan genre som tenderar bestå av långa serier är fantasy - på något sätt verkar det ha blivit ett outtalat krav att berättelser om drakar och magi behöver minst en trilogi, och ofta med tjocka volymer. Den längsta av dem alla, med 78 titlar och 20549 sidor, är serien om Conan Barbaren. På Göteborgs bibliotek finns bara några få av dem, och tur är kanske det - annars skulle inte så mycket annat få plats i hyllorna.

För att göra det lite lättare att hålla ordning bland hyllmetrarna kommer här en sammanställning över några fantasysviter, både de populäraste och några mindre uppmärksammade, på engelska och svenska. Klicka på titlarna för att reservera dem i Gotlib.

Författaren till Sagan om drakens återkomst, Robert Jordan, avled mitt under arbetet med den avslutande boken i serien. Från hans anteckningar kunde istället Brandon Sanderson, själv en flitig fantasyförfattare, färdigställa verket, som dock svällde ut till tre titlar. Den svenska översättningen delar dessutom upp varje volym i två, samtidigt som förlaget beslutat att inte översätta de sista tre delarna. Engelskans 14 böcker har alltså blivit 22 svenska. Komplicerat? Följ bara listan så blir det rätt ordning. Dessutom finns en prequel till serien, som alltså utspelar sig innan del 1: Begynnelsen.

Sagan om draken återkomst:
 1. Farornas väg
 2. Tidens hjul
 3. Valeres torn
 4. Tomans huvud
 5. Drakens flykt
 6. Tears klippa
 7. Skuggan växer
 8. Tornets fall
 9. Klanernas uppbrott
 10. Stormen vaknar
 11. Fursten av kaos
 12. Svarta tornet
 13. Vindarnas skål
 14. En krona av svärd
 15. Knivarnas väg
 16. Järnets tid
 17. Vinterns hjärta
 18. De nio månarnas dotter
 19. Dunklets korsväg
 20. De dödas stad
 21. Tar Valons fånge
 22. Fällan
 23. The gathering storm (ej översatt)
 24. Towers of midnight (ej översatt)
 25. A memory of light (ej översatt)

Terry Goodkind debuterade 1994 med vad som blev inledningen till serien Sanningens svärd. Hittills finns 13 volymer att läsa på engelska, men även här har det svenska förlaget valt att stycka upp översättningen, vilket gör att det getts ut 25 böcker på svenska. Den som inte kan vänta tills nästa bok kommer, efter sommaren, kan dessutom läsa Debt of bones, som är en fristående berättelse som utspelar sig innan serien tar sin början. En förenklad sammanfattning av böckernas övergripande handling skulle kunna lyda: några hjältar kämpar mot ondskan i världen. Låter det inte originellt?

Sanningens svärd:
 1. Sökaren
 2. Trollkarlens första regel
 3. Tårarnas sten
 4. Färden från lerfolket
 5. Profeternas palats
 6. Blodets församling
 7. Trollkarlens fästning
 8. Drömvandrarens hämnd
 9. Vindarnas tempel
 10. Månens budskap
 11. De tre klangerna
 12. Eldens själ
 13. Det stulna svärdet
 14. De fallnas tro
 15. Palatset i Altur'Rang
 16. Hål i världen
 17. Skapelsens pelare
 18. De värnlösa
 19. Statyns hemlighet
 20. I Kahlans spår
 21. Utraderingen
 22. Skepnaden
 23. I det fördolda
 24. Bekännarna
 25. Midlands sista strid
 26. The omen machine (ej översatt)
 27. The third kingdom (ej översatt)
 28. Severed souls (ges ut i augusti)

Det finns inte direkt något överflöd av kvinnliga fantasyförfattare, men en som slagit sig fram är Katharine Kerr. Böckerna om det magiska landet Deverry har en tydlig keltisk inspiration, men här finns såklart också alver, trolldom och annat som hör genren till. Av de hittills 15 böckerna på engelska är 12 översatta till svenska, och fler lär det dessvärre inte bli enligt förlaget.

Böckerna om det magiska landet Deverry:
 1. Silverdolken
 2. Safirringen
 3. Draktronen
 4. Häxvargen
 5. Alvblodet
 6. Järtecken
 7. Hökvingar
 8. Korptider
 9. Storkonungen
 10. Blodsfränder
 11. Elddraken
 12. Guldfalken
 13. The spirit stone (ej översatt)
 14. The shadow isle (ej översatt)
 15. The silver mage (ej översatt)

Under 1980-talet, då rollspelandet började bli populärt, satt antropologen Steven Erikson och arkeologen Ian Cameron Esslemont i Kanada och fantiserade ihop en hel värld, med lång historia, mytologi och invecklade intriger. Rollspelandet övergick i arbete på ett filmmanus, men då ingen ville ta sig an det projektet bidde det en hel massa tjocka böcker istället. De båda författarna skriver serier var för sig, men vissa händelser och karaktärer återkommer. Utöver de huvudsakliga sviterna finns flera kortare romaner och noveller, men ingen av dem finns för närvarande på göteborgsbiblioteken. Böckerna är lite annorlunda på så sätt att de berättas ur flera olika aktörers perspektiv, och det är inte alltid så tydligt vilka som är "goda" och vilka som är "onda".

Malazan book of the fallen:
 1. Gardens of the moon
 2. Deadhouse gates
 3. Memories of ice
 4. House of chains
 5. Midnight tides
 6. The bonehunters
 7. Reaper's gale
 8. Toll the hounds
 9. Dust of dreams
 10. The crippled god
Novels of the Malazan empire:
 1. Night of knives
 2. Return of the crimson guard
 3. Stonewielder
 4. Orb sceptre throne
 5. Blood and bone
 6. Assail (ges ut i augusti)

Krönikorna om Thomas Covenant, den klentrogne, skrivna av Stephen R. Donaldson, handlar om en spetälsk, förbittrad och förskjuten antihjälte på vars lott det faller att rädda världen. Berättelsen, vars första del gavs ut 1977, har blivit en verklig klassiker och avslutades först i oktober 2013. I en intervju berättar Donaldson att han ursprungligen bara tänkt skriva en trilogi, men en påstridig förlagsredaktör tjatade om mer, och kom med åtskilliga uppslag för fortsatta äventyr. Tydligen var de förslagen så dåliga att Donaldson till slut tänkte "This is absurd. What I really ought to do is..." och så var de resterande böckerna födda.

Krönikorna om Thomas Covenant, den klentrogne:
 1. Furst Nids förbannelse
 2. Ondskans sten
 3. Kraften som bevarar
 4. Det sargade landet
 5. Det enda trädet
 6. Det vita guldets herre
 7. The runes of the earth (ej översatt)
 8. Fatal revenant (ej översatt)
 9. Against all things ending (ej översatt)
 10. The last dark (ej översatt)

Liksom i fallet med böckerna om det malazanska imperiet försöker Janny Wurts i sin serie Wars of light and shadow visa en mer komplicerad värld än den klassiska fantasyns goda-mot-onda. Två halvbröder ställs mot varandra genom förbannelse, och serien följer hur kampen formas av deras motstridiga personligheter. Ett annat av Wurts epos - Imperiets dotter - har översatts till svenska.

Wars of light and shadow:
 1. Curse of the mistwraith
 2. Ships of Merior
 3. Warhost of Vastmark
 4. Fugitive prince
 5. Grand conspiracy
 6. Peril's gate
 7. Traitor's knot
 8. Stormed fortress
 9. Initiate's trial
 10. Destiny's conflict (ges ut i oktober)
 11. Song of the mysteries (ges ut när den är klar...)

Inga kommentarer: