27 mars 2014

Nyaste nytt

Det är många biblioteksbesökare som går direkt till nyhetshyllan för att se om de finns något spännande att läsa. Idag tänkte jag ge möjligheten till ännu nyare läsfynd genom att berätta om några fackböcker som precis beställts till Torslanda bibliotek, men ännu inte hunnit levereras. Vill du läsa någon går det bra att reservera - klicka på titeln och logga in med din PIN-kod.

Den sociala hjärnan är en populärvetenskaplig bok om vad som egentligen händer i huvudet då människor umgås, blir kära, samarbetar, konkurrerar - ja, kort sagt är sociala. Författaren, Katarina Gospic, är själv hjärnforskare men det handlar inte om någon avancerad avhandling: språket är medryckande och vardagliga exempel gör nog att de flesta känner igen sig, samtidigt som man lär sig massor.

Odla i pallkrage av Eva Robild visar på alla fördelar med små upphöjda odlingsbäddar: de är snälla mot ryggen, naturligt dränerade, nås lättare av solen och pallkragen utgör en naturlig barriär mot ogräs. Vackra bilder gör det hela ännu mer lockande. Så här i vårtider är boken extra aktuell, vilket väl bevisas av att det redan är kö för att få låna den. Men om du skyndar dig att reservera hinner du förhoppningsvis skörda örter och grönsaker framåt sommaren.

Mitt liv i krig och fred är berättelsen om hur andra världskriget kastar sin skugga över Irena Radecka-Skoglunds liv. Hon växer upp som polsk judinna under 1930-talet, lyckas undkomma gettot efter nazisternas invasion, men sätts till slut i koncentrationsläger i Tyskland. Men boken berättar ockå om livet efter kriget, hur hon utbildar sig till läkare och så småningom kommer till Sverige.

Mänsklighetens äldsta gåta tar läsaren med till gränstrakterna mellan Frankrike och Spanien för 30 000 år sedan. En kväll när han nattat sin son fick nämligen tecknaren Bertrand David en idé: tänk om grottmålningarna i Lascaux... Ja, jag ska inte avslöja vad han tror sig ha kommit på, men det kan vara värt att notera att många experter på paleolitisk konst tar teorierna med en nypa salt. Som spekulativ spänningsläsning är boken hur som helst intressant.

Vägen till dina rötter ger goda råd om de tillförlitligaste källorna för släktforskning, och hur du bäst använder dem. Ewa Nilsson är erfaren kurshandledare, och även om boken främst riktar sig till nybörjare kan nog också de som redan hunnit gräva en del i arkiven lära sig ett och annat av att läsa den.

Inga kommentarer: