10 april 2014

Blogg till tusen!

Tror du att det är en vanlig torsdag, vilken som helst, och att det här är ett vanligt blogginlägg som alla andra? Fel, fel, fel... Du läser nämligen Torslanda biblioteks tusende bloggtext, något som väl är värt att fira! Att tionde april dessutom råkar vara årets hundrade dag bidrar kanske extra till högtidligheten, åtminstone för den som är förtjust i tiopotenser.

På denna bemärkelsedag tänkte jag att det skulle passa med några boktips på tema 1000 - det är faktiskt ett populärt tal att använda i titlar. En bra början har vi i klassikern Tusen och en natt, som ju finns i många varianter på biblioteken, den senaste så ny som från i fjol. Klicka här för att se dem alla och reservera den du gillar bäst.

Tusen tranor heter Ann Lagerhammars senaste roman, där läsaren får följa Eva, en medelålders jurist som fastnat i förväntningar och krav - samhällets, familjens och sina egna. Så en dag råkar hon köra på Amos, en papperslös flykting som lämnats i fel land av en människosmugglande lastbilschaufför. Eva tar honom till sin övernattningslägenhet, där de börjar samtala. Att säga att saker sätts i perspektiv är en underdrift...

Robert Bly uppmärksammades en del i Sverige i samband med att Tomas Tranströmer tilldelades Nobelpriset i litteratur 2011. Bly har nämligen översatt åtskilliga av Tranströmers böcker till engelska (och Tranströmer några av Blys till svenska). Bland poetens verk hittar jag nu Min dom blev tusen år av glädje, en samlingsvolym med ett urval av dikter från 1994 till 2005. Försoning med tillvaron, associativa infall och vissa stråk av ensamhet präglar poesin.

Från Indonesien kommer novellsamlingen Tusen gevärskulor, tusen fjärilar. Novellskrivandet har en rik tradition i landet, med rötter i det muntliga berättandet, och texterna i denna antologi bjuder på kärlek, våld, religion och mycket mer. Det hela introduceras dessutom av ett initierat förord, där läsaren får bekanta sig med författare som sällan annars syns i det svenska mediabruset.

Så grattis till alla, och hoppas du följer med oss fram till det 10000:e inlägget!

2 kommentarer:

Inger sa...

GRATTIS. Trevlig blogg med många fina tips...tack!

Torslanda bibliotek sa...

Tack för uppskattningen - det uppskattas! :)