11 april 2014

Ett tungt ämne

Att dö! Inget vi gillar att tänka på eller tala om precis. Nu har det kommit en mycket rak och intensiv bok om en människas väg mot slutet av sitt liv. Den heter Att dö och är skriven av Christhoper Hitchens.

Den 8 juni 2010 kollapsade Christopher Hitchens i sitt hotellrum i New York. När diagnosen strupcancer fastställdes färdades han från de friskas land över till det karga landskapet som tillhör de sjuka. Under de följande arton månaderna, fram till sin död i december 2011, skrev Christopher Hitchens oavbrutet och klarsynt om politik och kultur.

I denna fascinerande och intensiva berättelse om livets slut, beskriver Christopher Hitchens sjukdomens plågor och utforskar hur sjukdom påverkar våra intryck och vår omvärld. Medan cancern invaderar hans kropp och tvingar honom att brottas med dödens tidlösa gåta, omfamnar Hitchens alla känslor och skildrar personligt och filosofiskt hur det är att dö.

Att dö är en berättelse om att möta döden utan att vika sig för det okända, och en inblick i vad det innebär att vara människa. Christopher Hitchens sista verk är modigt och klarsynt, skriven med brutal ärlighet, sylvass intelligens och en humor som aldrig sviktar.


"När den brittiske författaren, journalisten och debattören Christopher Hitchens avled 2011, endast 62 år gammal, förlorade den anglosaxiska världen en av sina största och mest inflytelserika intellektuella." Så skriver SvD:s recensent Eva Johansson som inledning till sin recension.
Eva Johansson anser dock att översättningen brister och rekommenderar att man läser originalet, Mortality.

Inga kommentarer: