07 april 2014

Kvinnliga författare med manliga alias

Under historiens lopp har väldigt många kvinnliga författare skrivit antingen under manliga pseudonymer eller initialer, för att få erkännande för sina romaner. Speciellt vanligt blev det under 1800-talet när fler och fler kvinnor blev författare. Kända författarnamn som slog igenom under victoriansk tid var t ex George Eliot, A.M. Barnard och George Sand. Anne, Charlotte och Emily Brontë skrev alla under manliga pseudonymer med efternamnet Bell.

Självklart fanns det många fler. I Sverige skrev väldigt många kvinnor under manlig pseudonym eller med initialer. Ernst Ahlgren (Victoria Benedictsson) och Elin Wägner är två av dem.

Victoria Benedictsson, foto: Wikipedia


Man skulle ju kunna tro att den här trenden att kvinnor skriver under den här sortens pseudonymer inte tillämpas i våra upplysta tider, men så är inte fallet. J.K. Rowling är ett exempel, J.D. Robb är ett annat. Nu utkommer dessutom Joanne Rowling med en deckare under namnet Robert Galbraith.

Att det var ren självbevarelsedrift som motiverade kvinnorna förr i tiden att ta manliga författarnamn, kan man ju förstå. Vad som driver kvinnorna idag är kanske inte lika lätt att ta till sig. I alla fall inte för mig. Kan det vara så att man fortfarande väljs bort av många läsare bara för att man är kvinna?

Men kul kan man ha med den här pseudonymtrenden. Huffington Post erbjuder dig att kolla vad ditt eget victorianska alias skulle bli.

Väl mött önskar Upton Summerset


Inga kommentarer: