30 april 2014

Musiktips i vårtider

Utöver boktips brukar vi här på bloggen ibland tipsa om filmer, och någon gång även TV-program. Men det är länge sedan vi hade ett musiktips, och nu när alla valborgskörer värmer upp vid majbrasorna passar det väl alldeles utmärkt.

Två tyska giganter möts i verket Die erste Walpurgisnacht - Johan Wolfgang von Goethe skrev texten och Felix Mendehlson komponerade musiken till denna kammarkantat. Handlingen utspelar sig just i Valborgstider, då de hedniska druiderna planerar sin vårhögtid. Men problem uppstår då de nya kristna makthavarna förbjudit festligheterna. Lösningen är enkel: druiderna klär ut sig till onda andra och skrämmer iväg förbudsivrarna varpå våren och solen kan välkomnas med jublande körsång. Låna på biblioteket, eller lyssna på YouTube.

Imorgon är det som bekant första maj, och vill man ha lite omväxling från Internationalen kan kanske Bee Gees låt First of May vara ett alternativ; en melankolisk melodi om ungdomens kärlek (och fler julgranar än majstänger). Här nedan kommer den i ett klipp från YouTube, men lånar du på biblioteket kan du också lyssna på klassiker som Islands in the stream eller Stayin' alive.

Med det sista tipset gratulerar vi Dianna Agron, sångerska och skådespelare i TV-serien Glee. Hon delar nämligen 30 april som födelsedag med kung Carl XVI Gustaf, regissören Lars von Trier, poeten och konstnären Kerro Holmberg, och många, många andra. Och Glee, för den som inte är bekant med serien, handlar om en kör på en amerikansk high school och varje avsnitt är förutom dramatiska intriger och konflikter fullt av fantastiska sångframträdanden. Låna den första säsongen på biblioteket!

Inga kommentarer: