03 april 2014

Nya romaner

Förra veckan tipsade jag om några purfärska fackböcker, som precis beställts till Torslanda bibliotek. Idag tänkte jag göra detsamma, fast med romaner. Om du klickar på någon titel du tycker verkar spännande kan du reservera boken i Gotlib, vår katalog, och kanske blir du då den allra första som får läsa den när boken väl levereras hit.

Varför kom du hit av Julia Svanberg utspelar sig i Colombia, där Ellen och Henrik ska börja sin gemensamma backpackerresa genom Sydamerika. Första kvällen på vandrarhemmet möter de Lila, och vänskapen mellan Ellen och Lila får planerna att ändras totalt. Författaren själv har kallat boken en dramadokumentär, och krocken mellan ungdomlig turistnaivitet och Colombias verklighet av traficking och narkotikahandel beskrivs klarsynt och mångbottnat.

Håkan Lindqvists Tre dagar och två nätter är en berättelse om relationen mellan 17-årige Guillaume och hans 93-årige farfar Marcel. Guillaume har grälat med sin pojkvän och liftar till den lilla byn där Marcel bor i hopp om tröst och stöd. Det är första gången de umgås på tu man hand sedan Guillaume var liten, och snart visar det sig att de - trots åldersskillnad och helt olika livsvillkor - har mycket gemensamt och en hel del att lära av varandra.

Kleptomania är den första delen i Kristina Hårds science fiction skräck-serie Arvet efter Kaiser. Linus Kaiser, som blivit förmögen på sin luftskeppsindustri, är döende. Hans sista bekännelse ska avslöja vad som egentligen hände vid den mystiska tågkraschen, vars enda överlevande var de två barnen Halvar och Claudia och Linus själv - och "skräpet" inne på tågtoaletten, en varelse som lever av mardrömmar...

Den fantastiska berättelsen om fakiren som fastnade i ett IKEA-skåp är en vild skröna lite i samma anda som Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann, eller kanske Berättelsen om Pi. Titelns fakir heter Pugalendhi och har lånat ihop pengar för att åka från Rajasthan till Paris för att köpa det senaste inom fakirtillbehör: IKEA:s spikmatta Svavelvikspik. Så klart går inte allt som det var tänkt.

Inga kommentarer: