16 april 2014

Omtvistade titlar

Den amerikanska biblioteksföreningen, som just nu uppmärksamar National Library Week, offentliggjorde häromdagen sin årliga lista över de böcker som blivit mest ifrågasatta på biblioteken i USA. Där är det inte helt ovanligt, framförallt på bibliotek som fungerar som skolbibliotek, att oroliga låntagare uppfattar vissa böcker som stötande och kräver att de ska plockas bort från hyllorna.

Fenomenet är nog ovanligare på svenska bibliotek, där jag istället passar på att tipsa om just den ifrågasatta litteraturen. Allt passar väl inte åt alla, men vi tänker för den skull inte utfärda några förbud.

Förstaplatsen på listan intas av Dav Pilkeys barnböcker om Kapten Kalsipp. Med titlar som De köttätande toaletterna anfaller eller De osnutna snorkråkornas skräcknatt är det kanske inte konstigt att vissa reagerar...

Nobelpristagaren Toni Morrisons roman De blåaste ögonen ansågs enligt en anmälare vara vetenskapligt bevisat skadlig för minderåriga. Själv tycker jag det är en poetisk och knivskarp skildring av hur rasistiskt förtryck sätter sig under skinnet.

Ungdomsboken Den absolut sanna historien om mitt liv som halvtidsindian av Sherman Alexie innehåller ovårdat språk, sexskildringar, alkohol och rökning. Bara så ni vet.

Där har du topp-3 av förra årets amerikanska skandalböcker. Vill du se hela listan finns den här. Och i ett svenskt sammanhang har förresten Kalle Holmqvist nyss kommit ut med boken Bränn biblioteken, en samhällssatir om en ironisk insändarkampanj som går överstyr och slutar med bokbål. Läs- och tänkvärt!

Inga kommentarer: