09 april 2014

Tack för musiken

Det kanske inte har undgått någon att det är väldigt mycket ABBA i media just nu. Det beror på att det världskända bandet slog igenom för 40 år sedan, med schlagerhiten Waterloo. Om man gillar Abba och  bor i eller besöker Stockholm, så har så klart Abbamuseet extra mycket aktiviteter just nu.

Men vi ska inte skriva om museet, utan om böcker. För att uppmärksamma jubileet har det i år utkommit två böcker om superbandet.

ABBA The Backstage stories berättar Ingmarie Halling, kostymör under Abbas utlandsturnéer och idag curator på ABBA The Museum, personligt och med glimten i ögat, om de spännande turnéåren och om det som hände backstage; det som ingen berättat om tidigare. Om allt det roliga bakom kulisserna och om de fantastiska kläderna som bidrog till gruppens berömmelse. Journalisten Carl Magnus Palm skildrar Abbas historia, från Ring ring 1973 fram till idag. Och många av alla de som var med - inte minst Frida, Benny, Björn och Agnetha - bidrar med sina minnen.


Det har även kommit ut en fotobok, som i skrivande stund inte finns att låna från biblioteken i Göteborg. Den heter ABBA : the photo book.

Det här är den första heltäckande fotoboken om ABBA. I över 600 bilder på 400 sidor visas hela ABBAs fantastiska historia, från barndom via genombrott och världssuccé fram till i dag - här finns också helt nytagna bilder. Boken har skapats i nära samarbete med abborna själva som också med egna ord berättar om många av bilderna. Aldrig tidigare har så många bilder av ABBA återgivits på ett så storslaget sätt.


Inga kommentarer: