28 maj 2014

Nykter himmelsfärd

Imorgon har biblioteket som sagt stängt, eftersom det är Kristi himmelsfärdsdag. Men dagen är väl värd att fira för mer än så - och då tänker jag inte främst på Demokratidagen i Nigeria eller Laura Trenters födelsedag. Sedan 1925 uppmärksammas nämligen Folknykterhetens dag samtidigt som Kristi himmelsfärdsdag, en tradition som vill skapa alkoholfria mötesplatser för alla åldrar.

I Göteborg ordnar bland andra IOGT-NTO och Lundby Stadsdelsförvaltning aktiviteter i Flunsåsparken, där det bjuds på barnteater, eldshow, musik och mycket mer.

Den som föredrar böckernas sällskap kan till exempel ta sig an den före detta Tararedaktören Maggan Hägglunds alldeles nya bok Njutningsparadoxen. Där beskrivs hur vardagsvanor - att ta ett glas vin under matlagningen, ett till till maten och kanske ytterligare ett efter disken - sätter spår i hjärnan och riskerar utvecklas till ett beroende utan att man märkt hur. Med praktiska råd och personlig inspiration visar hon också hur man kan njuta av tillvaron utan alkohol, eller med ett medvetet måttlighetsdrickande.

Inte fullt lika nytt är materialet som går att se på Stockholms stads kulturavsportal Stockholmskällan. Där finns digitaliserade polisrapporter med fylleriinslag från 1800-talet, nykterhetsrörelsens kampanjskrifter från det tidiga 1900-talet och mycket mer samlat under ämnesordet alkohol. Många av dokumenten härrör från 1922, då det folkomröstades om alkoholförbud, och får man tro läkaren Frey Svensons ord om hur rusdryckerna orsakar "barns vanvård och lidande, hustrurs sorger och bekymmer, skövlade äktenskapliga samliv, andlig och materiell misär, våldtäkter och dråp, kroppslig och andlig sjukdom", ja då är det lätt att se varför Folknykterhetens dag instiftades tre år senare.

Inga kommentarer: