02 juni 2014

En udda thriller

The Three - Sarah Lotz

Det här är en minst sagt udda thriller. Den är skriven som en dokumentär över (fiktiva) händelser som ägde rum den 12 januari 2012. Dagen som snabbt döps till Black Thursday. En (fiktiv) journalist publicerar olika intervjuer, ofärdiga personbiografier och onlinechattar, som tillsammans fyller ut vad som händer efter Blach Thursday.

Nästan exakt samtidigt på fyra olika kontinenter, kraschar fyra stycken passagerarplan. Ett i en skog i Japan, ett i havet utanför Portugal, ett i Everglades i Florida och ett i en tätbefolkad kåkstad i Sydafrika.

På planet som kraschade i Japan fanns en enda utlänning, en medelålders kvinna från Texas. Hon överlever länge nog för att lämna ett delvis kryptiskt röstmeddelande på sin mobiltelefon. Förutom att hon uttrycker oro för sin hund och ger en sista hälsning till sin dotter säger hon följande:

"They're here ... The boy. The boy watch the boy watch the dead people oh Lordy there's so many ... They're coming for me now. We're all going soon. All of us. Pastor Len warn them that the boy he's not to??"
Men i varje plan överlever mirakulöst ett barn. Det kan dock inte bekräftas vad gäller planet i Sydafrika, men barnen från de andra tre krascherna identifieras och drar snabbt till sig världens samlade intresse. När de tre överlevande barnen dessutom börjar visa underliga beteenden, sprids det snabbt en global panik kring orsaken till de fyra krascherna. Den evangeliskkristne pastor Len bidrar till paniken genom sin minst sagt apokalyptiska förklaring. Barnen är enligt honom manifestationer av tre av de fyra ryttare som kommer vid jordens undergång.

Här kan du läsa en recension frånThe Guardian.

Inga kommentarer: