18 juni 2014

Fotbollsböcker

Det har inte ens gått ett år sedan det var fullt pådrag med fotbolls-EM, och nu är sportbladen fulla av allt som har med fotbolls-VM i Brasilien att göra. Vill du få lite mer perspektiv än bara de senaste matchresultaten finns det dessutom gott om fotbollsböcker på biblioteken.

En bra bok att börja med kan till exempel vara Henrik Brandão Jönssons Gräset är alltid grönare i Brasilien - av kritiker kallad årets fotbollsbok 2013. Här skildras landets och sportens sammantvinnade historia, från det att den första fotbollen studsade i land för 120 år sedan fram till dagens VM-industri.

Sverige kvalificerade sig inte till turneringen i år, men den som behöver tröst kan läsa en bok som tar en tillbaks till VM i USA för 20 år sedan, då det ju gick desto bättre - Sverige år noll av Robert Börjesson. Bland annat får man veta att det var Karin Boyes poesi som inspirerade spelarna (vill du prova taktiken själv finns hennes samlade dikter här).

Har du något annat favorit-VM? Mexiko 1970? Spanien 1982? I Fotbolls-VM genom tiderna finns de alla med, från Uruguay 1930 till Sydafrika 2010. Och är du särskilt intresserad av 1958 års mästerskap, som bland annat spelades på det då alldeles nybyggda Ullevi, i så fall finns det både en bok och en skiva som kan ge dig ditt lystmäte: Arne Norlins 1958 - När folkhemmet fick fotbolls-VM och Minnesboxen 1958.

Inga kommentarer: