05 juni 2014

Sommarpratare på biblioteket

I tisdags fick vi höra vilka som blir årets somarpratare i radioprogrammet Sommar i P1, och en hel del av dem har skrivit böcker som går att låna på biblioteket. Klicka på namnen så kommer du till Gotlib där du kan se vad som finns inne eller göra reservationer.

Självklart finns här författare som Johan Theorin (26/6), Therése Söderlind (14/7), Martina Montelius (18/7) eller Åsa Larsson (27/7), och finländske författaren Kjell Westö (8/7), poeten och översättaren Athena Farrokhzad (21/7) och läkaren, illustratören och författaren Bea Uusma (3/8) känner vi igen från förra årets nomineringar till Augustpriset - som ju Bea Uusma också vann med sin bok om Andrées polarexpedition.

Men även de som framförallt sysslar med annat än skrivande har satt sina spår på bibliotekshyllorna. Jason Diakité, som är först ut av sommarvärdarna 21/6, hittar du bland skivorna under hans artistnamn Timbuktu, invid inspelningar med Sanna Nielsen (22/6), Dregen (3/7), Linda Pira (9/7) eller Christian Falk (26/7). Blir du nyfiken på Nathalia Edenmont (23/6) kan du låna en fotobok med hennes bilder och vill du veta mer om hur rabbinen Morton Narrowe (4/7) ser på judisk och svensk identitet kan du läsa mer i de böcker han bidragit till.

Sydsvenskan gjorde en sammanställning som visade att Stockholmsdominansen är stor bland sommarpratarna - från Göteborg kommer en enda: professor Agnes Wold (11/8). Därför kan det kanske vara på sin plats att tipsa lite extra om de två böcker hon varit med att skriva, även om deras tema möjligtvis är lite torrt - inflammationssjukdomar. Men det kan ju inte bara vara njutning och lättja i sommarsolen...

Inga kommentarer: