13 augusti 2014

Att läsa istället för att läsa

Vad kan böcker som Samuel Pepys Dagbok, Mitt liv med Dostojevskij, Thomas Manns Dagböcker och Mitt liv som sångare om tenoren Beniamino Gigli ha gemensamt? Skildringar av mer eller mindre berömda mäns liv och leverne, kanske du tänker - och det är ju riktigt. Men lägger vi den tjeckiske författaren Karel Čapeks science fiction-dystopi Salamanderkriget och självhjälpsboken Sluta oroa dig, börja leva till den litterära ekvationen blir det knepigare.

Svaret är att de alla är med i nobelpristagarpoeten Wisława Szymborskas bok Bredvidläsning. Under trettio års tid skrev Szymborska korta kåserier över diverse böcker - med betoning på diverse - som här samlats i ett urval. Här behandlas allt från Goethe och Ella Fitzgerald till instruktionsböcker i hatha-yoga och skönhetsvård med samma allvarliga ironi. Det finns ju en hel del böcker av typen "Fuska dig till litterär allmänbildning på tjugo minuter", där världslitteraturen sammanfattas i rätt trista och banala ordalag. Att läsa den här boken är en skön omväxling: ofta rätt trista och banala böcker görs tänkvärda av en språkvirtuos. Vad sägs till exempel om hur 1973 års väggalmanacka beskrivs som en filosofisk lärdom:
Almanackans förutbestämmelse är att göras slut på, blad för blad. Miljoner böcker kommer att överleva oss, och bland dem ett betydande antal som är illa skrivna, saknar relevans och aktualitet. Almanackan är den enda bok som inte har till avsikt att överleva oss, som inte pretenderar på en sinekur på någon bibliotekshylla - den är programmatiskt obeständig. I sin blygsamhet drömmer den inte ens om att bli noga läst blad för blad, och det är bara utifall som det står fullt med text på bladen.
Bredvidläsning, å andra sidan, är väl värd att läsas blad för blad, och jag hoppas den överlever oss alla.

Inga kommentarer: