03 september 2014

Brasilien på bokmässan

Om drygt tre veckor öppnar den 30:e bokmässan i Göteborg sina portar för litteraturälskare från hela världen. Från 25 till 28 september kommer runt 100 000 besökare kila mellan hundratals montrar och, om inte stressen blir övermäktig, njuta av allt vad böckernas värld har att erbjuda. Du kanske kommer att vara en av dem? I så fall kanske du redan nu vill bekanta dig med lite litteratur från årets temaland - Brasilien.

Låna till exempel någon bok av Clarice Lispector, född 1920 i Ukraina och efter en kort barndomsvistelse i Rumänien (förra årets temaland) uppväxt i Brasilien. Romandebuten kom redan 1943 med Nära det vilda hjärtat, och hon blev snabbt uppmärksammad och uppskattad av de brasilianska läsarna. Det internationella genombrottet kom först efter hennes död 1977 - de flesta svenska översättningarna är gjorda under 2000-talet - men numera är det inte ovanligt att hon jämförs med storheter som Franz Kafka eller Jorge Luis Borges. Se själv vad du tycker: här kan du reservera alla hennes böcker som finns på göteborgsbiblioteken.

Eller prova lite poesi: Reynaldo Valinho Alvarez finns översatt i samlingsverket Staden skriker, en rad dikter som alla gestaltar den grymma, myllrande och melankoliska staden Rio de Janeiro. Jämförelserna i det här fallet drar åt Guillaume Apollinaire och Arthur Rimbaud, men som alltid får var och en bilda sig sin egen uppfattning.

Tre författare som själva kommer till bokmässan har dessutom med sig alldeles nyöversatta böcker: Michael Laubs Att falla, Vanessa Barbaras Salladsnätter och Daniel Galeras Med blod i skägget. Den första handlar om vägvalen vi gör i livet, med ett ödesdigert barnkalas och Auschwitz i bakgrunden. Den andra beskrivs som en skruvat humoristisk småstadsskildring, där änkemannen Otto börjar nysta i grannskapets mysterier. Och det blodiga skägget i den tredje titeln hör till huvudkaraktärens farfar, för länge sedan dödad av invånarna i en liten badort - en historia som nystas upp i takt med att den namnlöse sonsonens eget skägg växer ut. Passa på att läsa dem nu - om du gillar någon kanske det går att få ett signerat exemplar på bokmässan.

Hela bokmässans program, med ännu fler författarbesök, kan du ta del av på hemsidan, och när det väl tryckts på papper kan du också hämta det på biblioteket.

Inga kommentarer: