10 september 2014

Den finska litteraturens dag

Föreställ dig den 10 september för 180 år sedan - föreställ dig den lilla byn Palojoki, 3 mil utanför Helsingfors. Kanske förbereder sig byborna på 25-årsdagen av freden i Fredrikshamn, som infaller om en vecka. Om de tycker bättre om det Sankt Petersburgska än det Stockholmska styret kan vi låta vara osagt. Hur som helst är ju Finland fortfarande inte självständigt, och någon finsk litteratur att tala om finns inte.

Aleksis Kivis barndomshem
foto: Annelis
Men det skulle bli ändring på det! Denna dag, 10 september 1834, föddes nämligen Aleksis Kivi, just i Palojoki. Det skulle ännu dröja 30 år innan han började skriva böcker, men när han väl kommit igång fanns det ingen återvändo, och så här i efterhand kallas han den finska litteraturens fader och nationalförfattare. Hans födelsedag har dessutom utnämnts till den finska litteraturens dag, vilket vi så klart vill uppmärksamma med ett par finska författartips!

Det är två namn du kanske känner igen: Oksanen och Paasilinna. Men det handlar idag inte om Sofi och Arto, utan Aulikki och Erno. Aulikki Oksanen debuterade 1966 som politisk engagerad surrealist, och har sedan dess gett sig i kast med både skådespeleri och musik. På svenska finns titlarna Storasyster och lillebror och Kanonjärens famn, men tyvärr går de inte att låna på göteborgsbiblioteken - där den som vill läsa på finska istället kan välja bland dessa böcker.

Den förlorade armén
på finska
Även Erno Paasilinna är lite snålt översatt, bara Den förlorade armén finns på svenska. Det är en berättelse om hur en trupp soldater går vilse under brinnande krig, och tvingas möta helt andra fiender - naturens ogästvänlighet och de militära hierarkiernas omänsklighet. Något ganska annat än den mer berömde broderns absurdism och humor... Här hittar du alla hans böcker som finns att tillgå i Göteborg.

Vill du bekanta dig mer med Aleksis Kivi, födelsedagsbarnet själv, finns en kort biografi att läsa här, och en hel del av hans verk går att låna på göteborgsbiblioteken.

Inga kommentarer: